Vinterbryllup og knivbryllup
Grete og jeg giftet oss om vinteren. Den 28. februar i 1998. Jeg måtte regne litt, og innser at 2025-1998=27 år. Knivbryllup, heter det visst. Det kjennes helt uvirkelig at det er så lenge siden, for jeg husker det nesten som i går. Sola skinte på Borre, og vi hadde ei fin stund inne i den gamle kirken der. Utenfor var det vind og småkaldt. Det gjorde litt godt etter nervøsiteten og høytida. Men det gikk litt ut over fotograferinga, så vi har ikke all verden med bilder fra kirketrappa. Vi har greid oss helt fint uten.
Bryllupsmiddagen måtte bli klassisk trøndersk, selv om vi feiret i Vestfold. Mor og Far kom med fly med bagasjen full av sodd fra Dullum slakteri i Stjørdal. Vi fylte samfunnshuset på Borre med gjester og fikk kose oss som midtpunkt i bordsettet. Litt nervøst å holde tale, men jeg kom meg gjennom det også. Nå 27 år senere er det fint å mimre tilbake til talen min til Grete, der jeg sa noe om at jeg gledet meg til å vokse mer og mer sammen med henne.
Å dele livet med noen er fint. Det kunne vi sikkert gjort uten å gifte oss, men jeg kjenner på at det var viktig og riktig å forplikte oss på denne formelle måten. Og ikke minst bruke anledningen til å samle en stor gjeng mennesker som betydde mye for oss, og som fortsatt gjør det.
Grete sin familie er sterkt knyttet til Furuhaug, huset til Ra sanglag. Huset står på ei tomt fradelt fra heimgården hennes, og både far, farmor og oldefar er eller var aktive i koret. Grete og jeg traff hverandre i studentkor, så valget av lokale passet utmerket.
Gjestene var innlosjert hos slekt og venner i Åsgårdstrand. Hele langhelga, som ble avslutta med lang frokost heime hos Gretes foreldre.
Endre var liten da vi giftet oss. Så vi har altså fått ett barn utenfor ekteskap. Simen og Hanna kom senere. Av alt vi har gjort sammen er å lage disse tre det lureste.
Vi har med oss minnene fra vårt eget bryllup når vi inviterer til bryllup her i Ersgard. Vi har hatt 137 gjester til middag i Fjøset, så vi vet at det er mulig å feire med mange gjester her. Men det går helt fint å være færre også. Med 17 rom til overnatting har vi plass til drøyt 30 gjester som overnatter. Dermed kan både brudepar, forlovere og den nærmeste familien bo hos oss. Gjerne fra fredag til søndag. Da har vi gjerne en vennefest på fredagen, med litt enklere servering og tid til å være sammen.
Til nå har vi stort sett hatt brylluper her om sommeren. Etter å ha bygd om de siste par årene har vi gode, varme rom også om vinteren. Derfor ønsker vi velkommen til bryllupsfeiring også om vinteren. Bare noen minutter fra flyplassen på Værnes, så det er lett å komme både til og fra.
Denne filmen sier litt om hvordan et bryllup hos oss kan være. Ta en prat med oss om hvordan vi kan tilrettelegge for din bryllupsfeiring. Vi bor i gården, så det er lett å stikke innom og få et inntrykk av både lokalene og oss som vertskap.
Etter 27 år kan vil og med finne på å sende med noen råd om hva som skal til for et lykkelig ekteskap. Hvis dere vil.